Pustulosis Palmoplantaris

Pustulosis Palmoplantaris eller PPP för den som inte riktigt kan utala namnen på det kroniska exem jag har på mina fötter även händer.

PPPär en sjukdom ofta associerad till psoriasis som sätter sig i handflator och på fotsulor. Den yttrar sig i form av sterila varblåsor. PPP kan läka ut av sig själv eller i samband med behandling. PPP kan återkomma efter att ha varit utläkt i flera år. De flesta som får den här sjukdommen är oftast mellan 40-60 år men den förekommer i andra åldrar också.

PPP varierar mycket från person till person och över tiden. PPP kan när det är som värst, vara både smärtsamt och handikappande. När sjukdomen är aktiv, och särskilt när nya blåsor uppkommer, kliar det och känns ömt. Den torra, fjälliga och förtjockade huden är ömtålig. Sprickbildningar och ömhet kan göra det svårt att gå på fotsulorna och att använda händerna på ett normalt sätt. PPP är i många fall en svårbehandlad sjukdom. Ofta behövs läkarordinerad behandling och receptbelagda läkemedel från den behandlingsarsenal som finns att tillgå vid psoriasisbehandling för att få sjukdomen att läka ut. Starka kortisonsalvor och krämer ger lindring av klåda och kan ge viss förbättring. En metod är att sätta på en stark kortisonsalva i kombination med ett täckande förband. Denna behandling måste ske på hudmottagning under noggrann kontroll. Även täckande förband med tjära under kan ge god effekt.
Vid svåra besvär finns PUVA- behandling, en typ av ljusbehandling, och A-vitamin-syrederivat i tablettform, retinoider. Dessa två behandlingar kan också kombineras. Symptomens svårighetsgrad får avgöra hur mycket tid och omsorg man vill lägga ned på behandlingen. Det är viktigt att använda uppmjukande hudkrämer regelbundet. Det minskar fjällning, torrhet, klåda och risken för sprickbildning. Precis som vid psoriasis på händer och fötter kan det vara nödvändigt med medicinsk fotvård.

Mycket av informationen är hämtad från Psoriasisförbundet Men självklart av egna erfarenheter också.
Så det är just sä här min tillvara ser ut för tillfället. Då mina fötter har ett utbrott av PPP.

En vinterbild från förra vintern.

Publicerat: 2011-12-21 @ 21:37:45


0 kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!